Cypřiše v zahradě: vlastnosti, odrůdy a péče

                   

Jehličnany, jako jsou cypřiše a cypřišky, jsou nádherné rostliny pro zahradu; zejména vypadají skvěle jako živé ploty, protože jejich listy jsou stálezelené a jsou dostatečně vysoké, abychom se mohli těšit ze svého soukromého prostoru, aniž bychom se museli obávat nežádoucích cizích pohledů nebo silného větru. Co však péče o cypřišky obnáší? Na první pohled se zdá, že jejich pěstování je velmi snadné, ale je tomu skutečně tak?

Jehličnany, jako jsou cypřiše a cypřišky, jsou nádherné rostliny pro zahradu; zejména vypadají skvěle jako živé ploty, protože jejich listy jsou stálezelené a jsou dostatečně vysoké, abychom se mohli těšit ze svého soukromého prostoru, aniž bychom se museli obávat nežádoucích cizích pohledů nebo silného větru. Co však péče o cypřišky obnáší? Na první pohled se zdá, že jejich pěstování je velmi snadné, ale je tomu skutečně tak?

Charakteristika cypřišů a cypřišek

Na úvod je třeba poznamenat, že u nás jsou nejoblíbenější menší jehličnany cypřišky (Chamaecyparis), běžně nazývané také cypřišky, zatímco cypřišky (Cupressus), jsou vzácné, protože nesnášejí chlad a v našem podnebí by nepřežily. Oba druhy však patří do čeledi cypřišovitých.

Cypřišek je ideálním jehličnanem pro okrasu zahrady nebo terasy. Je hojně využíván jako ochrana proti větru a dekorace. Chamaecyparis pochází z Asie a Severní Ameriky. Listy cypřiše jsou v mládí jehlicovité, ve zralosti připomínají šupiny. Jsou uspořádány jeden nad druhým v protilehlých párech. Mají tmavě zelenou barvu se světlými odstíny. Jeho plody jsou malé kulaté šišky. Jejich kůra je načervenalá. Některé poddruhy cypřišů mohou dosahovat výšky přes 60 metrů.

Cypřišek je velmi ceněným keřem jako větrolam a běžně se vyskytuje na terasách a v zahradách. V pobřežních oblastech se nedoporučují, protože mořské větry je mohou poškodit, stejně jako suché a horké větry. Důležité je udržovat půdu po celý rok vlhkou. Oblíbené jsou zakrslé nebo pomalu rostoucí odrůdy, které se hojně používají v zahradách; lze je pěstovat i v květináčích.

Odrůdy cypřišů

Existuje několik odrůd cypřišků, které pocházejí ze Severní Ameriky a východní Asie. Níže je uveden stručný popis 3 nejoblíbenějších z nich. Sazenice všech 3 odrůd najdete v obchodě: https://moravske-sady.cz/cs_CZ/c/Cyprise/48.

Cypřišek Lawsonův

Pochází ze severozápadní části amerického kontinentu. Jedná se o středně pomalu rostoucí rostlinu se štíhlými, kuželovitými exempláři s větvemi dosahujícími až k zemi. Existují odrůdy tohoto druhu hojně využívané pro malé stojící cypřiše pro jejich krásu, husté olistění a vzpřímený habitus.

Cypřišek s tupým kmenem

Nazývá se také cypřišek hinoki. Pochází z Japonska. Má pyramidální tvar a roste pomalu. Jeho větve jsou ploché a rostou jako vějíř a listy jsou světle zelené s bílými znaky na spodní straně. Je to ideální druh pro výsadbu do skalek a květináčů. V létě se doporučuje listy alespoň jednou denně postříkat vodou.

Cypřišek hrachonosný

Tento druh nepravého cypřišku pochází z Japonska a má kuželovitý tvar s širší základnou a otevřenými větvemi. Jeho růst je pomalý a obvykle nedorůstá 5 metrů, proto je velmi ceněný v zahradní dekoraci.

Péče o cypřišek

V následujících kapitolách vysvětlíme obecná doporučení pro péči o cypřišek i cypřišovník. Cypřišky v zahradě jsou velmi citlivé na nadměrnou vlhkost; během několika dní jejich kořeny uhnijí a způsobí zhnědnutí listů, po kterém následuje úhyn rostliny. Problém způsobují houby, v tomto případě rodu Phytophthora nebo Seiridium, které vidí příležitost k útoku, když se rostlina začne přemokřovat. Lze jim však zabránit tím, že keře zaléváme podle potřeby. Ve skutečnosti je zalévání tím nejobtížnějším, co lze zvládnout. Proto začneme povídáním o tomto tématu.

Jak často by se měly cypřiše zalévat?

V závislosti na klimatických podmínkách by měly být zpravidla zalévány jednou až dvakrát týdně, maximálně však třikrát týdně. Mějte na paměti, že čím teplejší a sušší klima, tím častěji je budete muset zalévat, protože půda zůstane vlhká kratší dobu.

Je také důležité si uvědomit, že existují některé druhy, například Cupressus arizonica známý jako arizonský cypřišek, které velmi dobře snášejí sucho, ale ne tolik přemokření. Tyto stromy proto můžeme přestat zalévat po druhém nebo třetím roce, pokud jsou zasazeny v zemi a ročně spadne alespoň 350-400 milimetrů srážek. Je třeba si uvědomit, že cypřišky potřebují ke zdravému růstu nejen vodu, ale také „potravu“. Proto by měly být hnojeny od časného jara do konce léta, a to buď speciálním hnojivem pro jehličnany, nebo, pokud dáváte přednost, hnojivy, jako je kompost.

Jak cypřiše vysazovat?

Přesazování cypřišů je zrádné. Jejich kořeny nejsou příliš odolné vůči narušení, proto by se cypřišům v květináčích neměly často měnit nádoby a při výsadbě na zahradě byste je neměli příliš narušovat. Je třeba si uvědomit, že sazenice cypřišů je nejlépe vysazovat koncem zimy, než začnou znovu růst. Snadněji se tak zotaví.

Škůdci a choroby

Obecně jsou tyto keře poměrně odolné, ale v horkém a suchém prostředí mohou být napadeny padlím a medovicí a ve velmi vlhkém prostředí nebo při nadměrné zálivce jsou náchylné k odumírání cypřišů, které způsobuje houba Seiridium. Proti škůdcům se dobře bojuje pomocí diatomitické zeminy a správnou zálivkou a hnojením stromů. Na jaře a koncem léta je také vhodné provést preventivní ošetření širokospektrými fungicidy podle návodu na obalu.

Kdy prořezávat cypřiše?

Existují stromy, které by se neměly prořezávat, ať už proto, že se dlouho hojí, nebo proto, že se nemohou vyvíjet v souladu se svým druhem. Jedním z nich jsou jehličnany. Neměly by se prořezávat, pokud nemají suché větve, v takovém případě byste měli ránu pro jistotu zalepit zahradnickou mastí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Zobrazit další články