Vyděšený chlapeček se před lupiči schoval v koupelně. Když vyrazili dveře, řekl jim tři slova, která je donutila utéct

Pro dospělého člověka je velmi obtížné zachovat klid a vzít rozum do hrsti, když se dostane do nouzové situace. Když se v ní ale ocitne dítě, které neví, co dělat, může se ještě zhoršit.

Chlapec telefonuje i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Poučit děti o tom, jak se mají zachovat v krizových situacích, je důležitější, než by se většině lidí mohlo zdát. Spousta rodičů to ale podceňuje nebo se zřejmě domnívají, že se o tom jejich potomci dozvědí dost ve škole. Není to ale příliš prozíravý postoj. Když totiž v klíčových okamžicích dítě správně zareaguje, může tím dokonce zachránit sobě nebo někomu jinému život. Podobně jako sedmiletý školák, který se stal obětí ozbrojeného vloupání. Malý hrdina se rozpomněl na to, co ho učila maminka.

Dva z lupičů měli zbraně

Do domu v americkém státě Kalifornie, kde malý Carlos s rodinou žije, se vloupali tři muži. Dva z útočníků byli ozbrojení a rodiče si vzali jako rukojmí. Chlapec popadl svou mladší sestřičku a rychle se schoval v koupelně. Lupiči si naštěstí nevšimli, že v domě je ještě někdo další. Jakmile za sebou vyděšené děti zamkly dveře, Carlos si vzpomněl na to, co ho matka naučila. Přesně věděl, jak má v podobné situaci reagovat. Vzal telefon a vytočil číslo tísňové linky, které znal nazpaměť.

Pro lupiče bylo fatální chybou, že přítomnost dětí v domě ignorovali, nebo si jí nevšimli. Bezbranná stvoření se totiž ukázala být obrovskou hrozbou. Hovor chytrého chlapce přijala operátorka Monique Patinová. Z toho, co sedmileté dítě říkalo, ženě přeběhl mráz po zádech a okamžitě si uvědomila vážnost situace. „Přišli, zazvonili u dveří, měli zbraně a asi zastřelili mou mámu a tátu,“ řekl do sluchátka slyšitelně velmi rozrušený Carlos. Žádal, aby k nim domů poslala policisty a vojáky.

V pozadí operátorka slyšela pláč

Zoufalá prosba o pomoc od dítěte dokáže pořádně otřást emocemi i otrlých profesionálů, kteří slouží na tísňových linkách. Monique byla vyvedená z míry, protože sama je matkou dvou stejně starých dětí, ale dokázala zachovat klid. Snažila se rozrušeného školáka uklidnit. Řekla mu, že policie už je na cestě a aby v žádném případě nepokládal telefon. Slyšela v pozadí pláč jeho malé sestry a pak i velký hluk. Zloději děti zaslechli a začali se dobývat do jejich úkrytu.

Operátorka tísňové linky iZdroj fotografie: Depositphotos

Operátorka byla v přímém přenosu svědkem šílených událostí. Násilníci rozbili dveře a vlámali se do koupelny, kde byly děti schované. „Slyšela jsem děti křičet a volat o pomoc, cítila jsem i přes telefon jejich obrovský strach,“ vypráví Monique. Pak se ale rozhostilo ticho a operátorka se obávala nejhoršího. Policie do domu dorazila krátce poté. Útočníci však stihli utéct. Všichni členové rodiny sice byli otřesení, ale v pořádku.

Policisty jednání chlapce ohromilo

Malý Carlos mužům zákona pak sdělil, že když útočníci vnikli do koupelny, kde se se sestrou skrývali, vytrhli mu z ruky mobil. Jeden z nich se ho zeptal, s kým telefonoval. Odpověděl mu, že s tísňovou linkou. Je pravděpodobné, že lupiče tato informace nejen rozčílila, ale také vylekala. Když navíc uslyšeli sirény policejních aut, byl to jednoznačný signál k tomu, aby dům urychleně opustili a dali se na útěk. Podle svědků měli nasednout do šedého nebo zeleného vozu.

Do domu se trojice lupičů podle vyšetřovatelů zřejmě dostala vchodovými dveřmi, které nezamkla Carlosova sestřička poté, co si došla do matčina zaparkovaného auta pro zapomenutou krabičku s obědem. „Jsem ohromen myšlením a jednáním toho chlapce. Myslel na to, že se musí postarat o malou sestru, popadnout telefon, zamknout se v bezpečí koupelny a zavolat pomoc,“ smekl před chlapcem pomyslný klobouk policista Douglas Jensen.

Co říkáte tomu, jak se sedmiletý chlapec zachoval?

Zdroj: CNN
Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Zobrazit další články