Jablka v těstíčku – sladké potěšení pro každého

Běžné jablko nemusíte jíst jenom taj samotné. Existuje i recept na lahodný dezert, jehož základem je právě toto známé ovoce. Využijte letošní sklizeň k přípravě lahůdky.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Pokud máte rádi sladké dezerty, dnešní recept bude pro vás to pravé. Každý má rád jablka, ať už čerstvá, jako křížaly, pečená nebo v listovém těstě. Tento dezert je velmi podobný štrúdlu.

Na jablíčka v těstíčku si připravte:

  • 2 vejce
  • 9 lžic cukru
  • 9 lžic oleje
  • 9 lžic mléka
  • 12 lžíci mouky
  • 1 prášek do pečiva

Na náplň budete potřebovat půl kilogramu jablek, 3 lžíce cukru a jednu čajovou lžičku mleté skořice. Příprava receptu je jednoduchá.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Stačí jenom několik málo ingrediencí

Všechny suroviny se smíchají a těsto se vrství

Nejdříve si do mísy dejte cukr s vejci, obojí spojte v pěnu. Poté přijdete olej a mléko. Po promíchání následuje mouka a prášek do pečiva. Tím získáte těsto podobné tomu na palačinky. Polovinu těsta nalijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut. Vždy raději těsto kontrolujte, každá trouba pracuje jinak. Mezitím si můžete nastrouhat jablka a vymačkat z nich přebytečnou šťávu.

Poté do nich vmícháme cukr a skořici. Hotové těsto vyndejte z trouby, nahoru přidejte jablka a nalijte zbývající polovinu těsta. Znovu dejte do trouby a tentokrát pečte asi 35 minut dozlatova. Necháme vychladnout a podáváme posypané moučkovým cukrem.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Recept existuje v různých variacích

Dalším obměnou mohou být smažená jablka

Jestli nemáte pečící troubu nebo máte raději smažená jídla, i pro vás je tu připravený recept s jablky. Na těsto, ve kterém budete jablka obalovat, potřebujete jen:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce krupice
  • 6-8 lžic hladké mouky
  • ¾ hrnku mléka

Na obalení jablek vám stačí cukr moučka a mletá skořice, obojí podle chuti. Těstíčko vytvoříme tak, že smícháme hladkou mouku, krupicový cukr, vejce a mléko. Jablka můžete nechat se slupkou, kdo má rád, může si je oloupat. Nakrájíme ho na plátky a poté obalujeme v těstíčku. Osmažíme na předem rozpáleném tuku a poté obalíme v cukru se skořicí.

S jablky se dá různě čarovat. Můžete je použít třeba do sladkých muffinů, nebo udělat mřížkový koláč. Výborné jsou i makové řezy s jablky nebo klasický tažený závin.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Zobrazit další články