Celer je silný spalovač tuků a snižuje krevní tlak

Celer je potravina, ze které můžete využít všechny části. Stonek, list i semeno jsou jedlé a plné živin. Jeho listy se přidávají do polévek a obloh a semena jsou skvělým kořením.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Olejová složka, která je v semenech, se nazývá apoil a je zodpovědná za vůni celeru a jeho mnoho účinků na naše zdraví. Celer má vysoký obsah vitaminů B6, C, A, K a kyseliny listové, vápníku a vlákniny. 

Celer je plný antioxidantů, které bojují proti volným radikálům

Můžete ho použít jako přírodní lék na mnoho zánětlivých onemocnění, jakou jsou nemoci jater, ledvin, dobře působí proti artritidě, syndromu dráždivého tračníku nebo kožním nemocem. Snižuje bolest při infekci močových cest. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Spalovat tuky lze i bez chemie

Obsahuje také složku, která snižuje hladinu tuků v krvi. Pomáhá snížit cholesterol díky složce 3-n-butylftalid. Extrakty ze semen celeru pomohou snížit vysoký krevní tlak. Obsahuje draslík a vápník, které jsou nezbytné pro správné fungování srdce. Je také ideální potravinou pro čištění jater. Pravidelná konzumace celeru má ochranný účinek, který pomáhá při detoxikaci. 

Celer patří mezi povolené potraviny při hubnutí

Má nízký obsah kalorií a sacharidů a je dokonalou potravinou bohatou na vlákninu. Pokud jste dosud nevyzkoušeli recepty z celeru, můžete jich vyzkoušet hned několik. Působí dobře proti nadýmání. 

Konzumace celeru zlepšuje trávení a má vynikající anti-hydratační a nadýmací účinek. Celer je jedním z druhů zeleniny, které působí preventivně proti rakovině. Mezi další produkty patří fenykl, řepa nebo petržel. Celer navíc obsahuje polyacetylen, který pomáhá odstraňovat toxiny z těla, posiluje imunitní systém a předchází rozvoji rakovinných buněk – zejména rakoviny prsu a leukémie. Proti krevním sraženinám působí díky derivátu kumarinu. Celer je potravina, kterou byste měli zařadit do svého jídelníčku, pokud chcete žít zdravě a vyzkoušet nové recepty. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Celer je podceňovaná zelenina

Vyzkoušet můžete celerové hranolky místo klasických bramborových, oblíbené jsou také celerové bramboráky nebo placky a využít ho můžete také do zeleninových smoothie nebo ho přidejte do slaného koláče. Fantazii se meze nekladnou a pokud si celer správně připravíte, zamilujete si ho.

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Zobrazit další články