Rychlá zapečená vepřová plec s bramborami a zeleninou

Večeře nebo obědy z jednoho pekáčku jsou chutné, rychlé a praktické. Vyzkoušejte zapečenou vepřovou plec s bramborami a zeleninou a přesvědčte se sami.

brambory i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Různá zapečená jídla jsou velmi praktická: skvěle chutnají, není s nimi mnoho práce a dají se téměř neomezeně obměňovat. Stačí jen přidat jinou zeleninu, změnit druh masa nebo použít neobvyklé koření a vznikne úplně nové jídlo. Využít lze i zapékání se sýrem, vejci nebo smetanou. Navíc stačí nakrájet a smíchat ingredience a strčit je společně do trouby, nemusíte trávit hodiny u sporáku.

Ingredience na šťavnatou vepřovou plec s rajčaty a cibulí

Jednu ze snadných variant přípravy zapečeného masa s bramborami a zeleninou si můžete vyzkoušet hned teď.

Ingredience

  • 400 g brambor
  • 300 g vepřové pleci bez kosti
  • 2 větší cibule
  • 4 střední rajčata
  • olej
  • hladkou mouku
  • sůl
  • pepř
  • mletou sladkou papriku
iZdroj fotografie: Pixabay.com

Nakrájet, přikrýt, zapéct (postup přípravy)

Nejprve si nachystejte plech nebo pekáč a vymažte jej olejem. Brambory okrájejte a nakrájejte na slabší plátky, poté je osolte, promíchejte a vložte do pekáče. Cibuli a rajčata nakrájejte na kolečka a navrstvěte na brambory nebo všechno promíchejte dohromady. Maso nakrájejte na středně silné plátky, jemně naklepejte klouby ruky, osolte, opepřete a obalte ve směsi hladké mouky. Obalenou plec pak zprudka orestujte na pánvi, maso vyjměte a naskládejte na brambory.

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Pekáček důkladně přikryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů. Až maso i brambory změknou, což může být podle typu trouby za 1,5 až 2 hodiny, sundejte opatrně alobal (bude horký) a nechejte péct ještě dalších 30 minut. Hotové jídlo můžete posypat čerstvou zelenou petrželkou nebo pažitkou. Skvělou alternativou je přidání smetany nebo sýra, který vytvoří křupavou krustu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Zobrazit další články