Muž trávil na pohovce celé dny a odmítal pomáhat své ženě. Když svůj přístup změnil, bylo už příliš pozdě

Žena se celé dny starala o domácnost a její manžel mezitím nehnul ani prstem. Že něco není v pořádku, zjistil, až když to tělo manželky přestalo snášet.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Přespříliš leniví členové domácnosti nás většinou dohánějí spíše k slzám než k radosti. Často se lidem stává, že někomu věnují svou lásku, pozornost a péči a jim se přitom nic z toho nevrátí. Každý ale potřebujeme osobu, která se o nás alespoň trochu postará. Jinak nás rychle dostihne syndrom vyhoření a ve snaze pomáhat ostatním se naprosto ztratíme.

Každý den ta samá rutina

Luda se necítila zrovna zdravě už více než týden. Nespalo se jí dobře a vůbec nevěděla, co se to s jejím tělem děje. Na první pohled ale vše dělala jako vždy. „Brzké vstávání, snídaně pro manžela, kafe pro mě, práce až do šesti, návrat domů, uklízení, chystání večeře…“ přemítala Luda a uvědomovala si, že za posledních několik let se rozpoložení jejího dne opravdu vůbec nezměnilo.

Problémy s manželem

Naopak určitě se změnilo chování jejího manžela. Dříve sice Ludmile v domácnosti příliš nepomáhal, nezapomínal však projevovat svou lásku a starost. Své ženě často lichotil, chválil jí a jí se to zamlouvalo. Postupem času se ale manžel začal stávat čím dál tím víc chladným a uzavřeným. Pár spolu téměř přestal jakkoliv konverzovat, a když už spolu o něčem potřebovali mluvit, většinou se to rychle zvrtlo v hádku.

iZdroj fotografie: Freepik

Její tělo už to nevydrželo

Během příštího generálního úklidu, který Luda vzala opět celý na sebe, se všechno změnilo. Pustila se do pečlivého vysávání, vytírání a uklízení všech místností v bytě. Během utírání prachu na malinký moment zavřela oči. Když je vzápětí otevřela, zjistila, že se nachází v nemocnici. Vedle ní seděl Andrej, oči celé rudé od pláče. Jemně držel její ruku a potichu něco šeptal. Hned jak se Luda probudila, okamžitě jí pevně objal.

Komu to klást za vinu?

„Proč jsi mi neřekla, že jsi přepracovaná? Proč sis neřekla o pomoc. Vždyť přece víš, že muži jsou slepí. Už přede mnou prosím nikdy nic neschovávej!“ říkal Andrej starostlivě. Ludmila se zarazila. Nikdy si nemyslela, že by si manžel jejího stavu prostě nevšiml. Pak si ale uvědomila, že se vlastně celou dobu doma jenom smála, snažila se vypadat k světu a své reálné problémy navenek potlačovala. A když se jí dříve pomoct opravdu snažil, vždy se snažila mu to vymluvit, takže to po čase vzdal.

Změnil se k lepšímu?

Teď dostal Andrej příležitost vše napravit. Zatímco trávila Luda čas v nemocnici, její manžel se musel postarat o chod domácnosti úplně sám. Brzy tak zjistil, o kolik energie všechno to vaření, vysávání, žehlení, praní a uklízení jednoho připraví. Když se k němu Ludmila po týdnu odloučení šťastně vrátila, stal se z něj úplně jiný člověk. Všechny povinnosti si rozdělili napůl a jejich vztah se vracel do starých kolejí.

iZdroj fotografie: Freepik

Jejich vztahu chyběla zásadní věc

Je velice důležité oceňovat své milované za to, co dělají, a všímat si maličkostí. Zároveň si musíme uvědomit, že nikdo neumí číst myšlenky jiných. Opravdu bychom se neměli stydět podělit se o své pocity a poprosit ostatní o pomoc. Andrejovi a Ludmile chyběla správná komunikace, díky které si mohli ujasnit mnoho věcí jak ohledně domácích prací, tak jejich vztahu obecně. Nepozorný člověk nemusí ostatní ignorovat záměrně.

Co si myslíte o rozdělování povinností v domácnosti?

Zdroj: TheSun

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Zobrazit další články