Existuje mnoho produktů, které si můžete snadno vyrobit doma, a mají obrovský vliv na vaše zdraví. Jednou z nich je také makové mléko, které je v Čechách zatím neznámé, ale také úžasně zdravé.
Domácí kravské nebo kozí mléko jsou lahůdky, které zná každý. V posledních letech se do povědomí lidí dostalo také kokosové, mandlové nebo sójové mléko. Ale co takhle makové mléko? Kdo to kdy slyšel? Díky účinkům a vlastnostem máku je makové mléko plné zdraví samo o sobě a připravit si ho můžete snadno v pohodlí vlastní kuchyně. Navíc je lahodné a skvěle se hodí do kávy, ovesných vloček i do kakaa.
Složení a příprava
Na výrobu makového mléka budete potřebovat jen čtyři suroviny. Připravte si na něj 1 šálek máku, 2 šálky pramenité vody, špetku čisté soli a 1 čajovou lžičku lipového medu. Příprava není vůbec složité a vládne ji úplně každý. V první řadě musíte mák namočit přes noc, aby se uvolnily inhibitory enzymu. Ráno namočte vodu do mixéru a míchejte po dobu 2-3 minut, dokud nezískáte pěkně bílou barvu. Poté přefiltrujte přes punčochy a dobře vymačkejte.
Může se stát, že mák projde látkou punčochy, a proto ho před podáváním znovu přefiltrujte přes silnější sítko.
Z tohoto množství vám zbyde dostatek i na další den, ale je třeba dbát na to, aby se semenná mléka neuchovávala déle než dva dny, jsou totiž okyselena kvůli vysokému obsahu bílkovin. Kromě toho, že si ho můžete sami snadno vyrobit, je také naprosto vynikající a skvěle se hodí především k snídani. Rozhodně si ho proto vychutnáte a snadno spotřebujete.
Blahodárné účinky na tělo
Mák je bohatý na aminokyseliny, mastné kyseliny, fosfor, vápník, draslík, hořčík a železo. Již dlouho víme, že zpomaluje proces stárnutí, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Díky svému příznivému složení mastných kyselin lze zabránit rozvoji trombózy a embolie. Normalizuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje obranný mechanismus těla. Je prospěšný při hojení ran, zvyšuje duševní výkonnost, posiluje nervy, snižuje bolest nervů, má uklidňující a sedativní účinky.