Každá žena v domácnosti občas bojuje s nečistotami, které se usadí v troubě na pečení. Pokud pravidelně pečete v troubě, časem se pokryje hustou vrstvu uhlíku, který není snadné vyčistit.
Na vyčištění trouby existuje snadný způsob, jak se vyrovnat s tímto problémem. Postačí jen několik surovin a trouba bude zářit novotou. A navíc budete potřebovat takové ingredience, které najdete doma ve spíži.
Prvním krokem je z trouby odstranit všechny rošty a plechy
Na výrobu si připravte:
- Čtvrt hrnku mycího prostředku
- Čtvrt hrnku jedlé sody
- Čtvrt hrnku peroxidu vodíku
- 1 polévkovou lžíci octa
- Kůru z jednoho citronu
- Houbu na mytí nádobí
- Papírové ručníky
Nejdříve z trouby vyndejte všechny plechy, pekáče a rošty. Odstraňte všechny nečistoty houbičkou, kterou namočte v mýdlové vodě. Poté smíchejte čisticí pastu ze všech surovin, které máte v seznamu.
Směs aplikujte na celý vnitřní povrch trouby, včetně dvířek. Aby produkt správně fungoval, nechte ho tam po dobu nejméně čtyři hodiny se zavřenými dvířky.
Nakonec ji umyjte houbou a mýdlovou vodou
Využít můžete také funkci samočištění, pokud ji vaše trouba má. Celý povrch si také můžete opláchnout teplou vodou a poté ji otřete papírovými ručníky. Zbylou čisticí pastu můžete použít k čištění nerezového dřezu.
Kromě domácích prostředků můžete použít také ty, které zakoupíte v obchodech. Chemické prostředky ale nejsou zdravé pro životní prostředí a také jsou většinou dražší než ty, které si vyrobíte doma sami. Troubu byste měli čistit pravidelně, alespoň jednou týdně, nejlépe ale po každém pečení. Po každém pečení se v troubě usazují nečistoty, které se pak postupem času nakupí a o to horší bude jejich odstraňování.
Trouba navíc může „načichnout“ pachy potravin, které se v ní pečou, takže s příštím jídlem už můžete mít problém, protože bude vonět jinak než obvykle. Proto se o troubu starejte stejně jako o sporák nebo mikrovlnnou troubu či myčku. Jedině tak vám budou všechny spotřebiče dlouho sloužit bez dalších investicí.