Určitě máte svůj osvědčený recept na ty nejlepší kynuté lívance. Někdy je ale dobré zkusit změnu. Co takhle rychlejší a zdravější verze s tvarohem?
Lívance a palačinky patří mezi nejoblíbenější snídaně nejen u dětí. Pokud milujete lívance, ale nebaví vás zdlouhavý proces kynutí, a navíc máte po jejich konzumaci provinilý pocit, že jste neudělali nic pro své zdraví, možná vás zaujme recept, který nevyžaduje použití kvasnic, je hotový během pár minut a obsahuje zdraví prospěšný tvaroh a jogurt. Vyzkoušejte a nebudete litovat!
Odlehčená verze klasických lívanců
Lívanečky mají celou řadu obměn, v našem receptu hraje prim tvaroh, který je skvělým zdrojem bílkovin. Budete potřebovat:
- 300 g měkkého tvarohu,
- 1 vejce,
- 2 lžíce bílého jogurtu (lze nahradit kefírem či zakysanou smetanou),
- 1 hrnek hladké mouky,
- 1 prášek do pečiva,
- lžičku moučkového cukru.
Žádné dlouhé kynutí, stačí vše smíchat
Postup přípravy receptu je velice jednoduchý, snadno ho zvládne i začátečník. Tvaroh jemně rozmačkejte vidličkou a spolu s vejcem a jogurtem nechte promíchat v mixéru. Poté přidejte prášek do pečiva a mouku a důkladně promíchejte. Dejte si pozor, aby vám v těstě nezůstaly hrudky. Ze vzniklého těsta tvarujte na pomoučněném válu kuličky, které v mouce lehce rozplácneme do silnější placičky.
Vzniklé lívance smažte na rozpáleném oleji do zlatova z obou stran, je to otázka pár minut. Hotové lívanečky můžete podávat tradičně s džemem, šlehačkou, javorovým sirupem nebo čokoládovou polevou, originální variantou je kondenzované mléko. Pro zdravou a fit snídani můžete použít čerstvé ovoce nebo rozvar z něj, místo šlehačky lze vyšlehat malé množství tvarohu se sladidlem. Dobrou chuť!