Koliformní bakterie: zabírá převaření vody na 100 %?

Jaká je vlastně pitná voda v ČR? Normy splňuje, ale přesto obsahuje karcinogenní látky

                   

Střevní potíže, zvracení, únava nebo kolika. To jsou jen některé z potíží, které mohou vyvolat koliformní bakterie. Jak poznáte, že jsou i ve vaší pitné vodě? Zničíte je převařením? A co dělat, když vám doma z kohoutku teče voda, která divně chutná nebo voní? Na to všechno si posvítíme v dnešním článku.

Podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) je pitná voda z veřejného vodovodu v naší zemi kvalitní a bezpečná. Kontrola kvality vody je podle naší legislativy přísná a mnoho ukazatelů má dokonce limit nižší, než jaký požaduje evropská směrnice pro pitnou vodu. Problém je ale v samotné dezinfekci vody.

František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu varuje především před množstvím trihalogenmetanů, které vznikají jako vedlejší produkty dezinfekce pitné vody. Tyto látky totiž způsobují například nádor močového měchýře. Vedlejší produkty dezinfekce vznikají přímo v úpravnách vody působením dezinfekčních činidel na běžné organické látky ve vodě. Mnoho z nich může působit tzv. bezprahově, kdy nelze zcela jednoznačně určit hranici případného rizika pro lidské zdraví. Česká legislativa tak sice stanovuje limity ohledně množství látek obsažených ve vodě, není ale zcela jasné, jak působí na lidský organismus dlouhodobé přijímání celého mixu různých škodlivin.

Kromě koliformních bakterií se totiž můžete ve vodě setkat i se zbytky léčiv, pesticidy nebo třeba s mikroplasty. Problémem jsou i tzv. perfluorované organické látky, které se používají například v potravinářství, ve farmaceutickém průmyslu nebo při impregnaci oděvů. I ty se totiž nacházejí ve zdrojích pitné vody a mají navíc vysoký bioakumulační účinek. To znamená, že se v živých organismech hromadí. Ředitel Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR Martin Pivokonský k tomu říká: „Třebaže jich je v potravinách nebo pitné vodě velice malé množství, přijímáte je denně, takže se akumulují v tkáních a po dlouhé době mohou mít významný negativní vliv na lidské zdraví.

TIP: Chcete se zbavit chloru a jeho sloučenin (včetně trihalometanů), pesticidů, mikroplastů, těžkých kovů, reziduí léčiv, bakterií a cyst v pitné vodě? Pořiďte si nanouhlíkový filtr filbec® na www.filbec.cz.

Koliformní bakterie ve vodě způsobily zdravotní potíže tisícům Čechů a mnohamilionové škody

V důsledku kontaminace vody koliformními bakteriemi v roce 2015 v pražských Dejvicích a Bubenči vyplatily Pražské vodovody a kanalizace na odškodném více než 33 000 000 Kč. Za znečištění vody tu mohl průsak z kanalizace z roku 1925. Ta totiž vedla přímo nad vodovodem z roku 1960. Celkem tehdy onemocnělo více než 4000 lidí, z toho 33 skončilo v nemocnici.

Co jsou koliformní bakterie

Jedná se o skupinu bakterií, které přežívají ve střevech teplokrevných živočichů nebo v půdě. Patří mezi ně například i známá bakterie Escherichia coli. Pokud se tato skupina bakterií objeví ve vodě, znamená to většinou, že byla fekálně znečištěná.

Množství koliformních bakterií se v pitné vodě pravidelně sleduje. Podle současné vyhlášky se ve zdroji pitné vody nesmějí koliformní bakterie vyskytovat vůbec. Ve 100 ml testované vody musí být přesně 0 KTJ (kolonií tvořících jednotky). Nebezpečí tkví ale v tom, že přítomnost mikroorganismů a většiny chemických látek ve vodě nijak nepoznáte. Tekutina může být na pohled stejná, může i normálně chutnat, a přesto být závadná.

Zničí koliformní bakterie převaření vody? Moc na to nespoléhejte

Že neplatí tradované „moudro“ o tom, jak převařením vznikne z nepitné vody pitná, už většina lidí ví. Mnoho z nich ale stále věří tomu, že tak zničí většinu nebezpečných látek. To ale nemusí být pravda. Klíčový je totiž konkrétní typ kontaminace vody.

U mikrobiologické kontaminace může být var skutečně účinným prostředkem dezinfekce. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že proces převaření je velmi efektivní pro inaktivaci patogenních bakterií, virů a jednobuněčných organismů. Relevantní klasické infekční zárodky šířené vodou pozbydou svoji škodlivost už při teplotě okolo 80 °C, pokud teplota trvá po dobu 1 minuty. Převařená voda se ale musí následně vhodně skladovat. Je totiž okamžitě náchylná k opětovné kontaminaci. Zejména v hygienicky náročných prostředích rozvojových zemí to může být problém.

Při převaření vody je nutné dodržet určitá pravidla, především potřebnou délku varu. Pokud je voda nezakalená, nemá atypickou barvu, chuť nebo pach, uveďte vodu do klokotavého varu ve varné konvici. Že má voda teplotu 100 °C poznáte tak, že bude bublat celá její hladina. Pak ji nechte minimálně 10 minut odstát. Nedávejte ji ale do lednice, ani do ní nepřidávejte led. Ten může být zdrojem potenciálního znečištění.

Pokud je ale voda kontaminovaná (také) chemicky, s výjimkou chloru a dalších těkavých látek, které se varem odstraňují, převaření vám nepomůže. Varem se chemické složení vody většinou nezmění, a když ano, tak spíše k horšímu. Koliformní bakterie ve vodě a další problémy s její kvalitou je tak lepší řešit komplexněji než pouhým převařením.

Co dělat, pokud máte podezření, že vám z vodovodu tečou do sklenice i koliformní bakterie

Provozovatel vodovodu by měl zajistit maximální kvalitu dodávané pitné vody. V případě, že přesáhne některý z povolených limitů, musí neprodleně sjednat nápravu. Ne vždy ale o problému ví. Pokud využíváte vodu z veřejného vodovodu a máte podezření, že je závadná, obraťte se nejprve na svého dodavatele vody. Můžete tak učinit, i když se jedná jen o senzorický problém (zdá se vám, že voda divně chutná nebo zapáchá). Může se stát, že váš dodavatel o problému neví, protože se omezuje třeba jen na malou část sítě.

Pokud by na vaši stížnost nereagoval, oslovte místní územní pracoviště krajské hygienické stanice. Oddělení komunální hygieny provádí státní zdravotní dozor nad činností výrobců a dodavatelů vody a bude vaši záležitost řešit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Vágnerová

Zobrazit další články