Mnohé bakterie jsou pro naše tělo nebezpečné a mohou způsobovat i řadu výrazných zdravotních problémů. Jako právě tato, kterou může mít v organismu více lidí, než se na první pohled zdá.
Bakterie Helicobacter Pylori způsobuje infekci hlavně na žaludeční sliznici, kde se projevuje chronickou gastritidu i vředy, které, pokud nejsou léčeny, mohou vést až k rakovině. Uvádí se, že je jí infikovaný každý druhý člověk starší 60 let, ne u každého se však přítomnost bakterie projeví.
Tato bakteriální infekce se šíří z člověka na člověka primárně slinami, ale může se také vyskytnout ve znečištěné vodě, zejména v chudších rozvojových zemích, a onemocnění může vzniknout i kontaktem s infikovanými výkaly. Ve většině případů se ale člověk nakazí už v dětství od infikované matky.
Jak Helicobacter Pylori působí na náš žaludek?
Helicobacter Pylori je jedním ze vzácných patogenů, které mohou přežít v tak kyselém prostředí, jako je žaludek. Patogen přilne ke stěně žaludku, přímo na ochrannou sliznici, která za normálních okolností stěny žaludku chrání před účinky kyselých žaludečních šťáv.
Bakterie často v těle „spí“ a probudí se až a několik let. Pokud se však sliznice zapálí, poškodí, nedokáže nadále žaludek chránit a zvyšuje se výskyt vředů a zánětů. Přítomnost Helicobacter Pylori zvyšuje riziko rakoviny žaludku o 30 procent.
Jak zjistit přítomnost bakterie a jak ji léčit?
Pokud vás dlouhodobě trápí žaludeční potíže, vyhledejte svého lékaře. Ten odebere vzorky a zjistí, zda trpíte přítomností této nepříjemné bakterie. Existují i testy určené k domácímu testování.
Pokud se přítomnost patogenu ve vašem těle prokáže, lékař vám předepíše kombinaci dvou druhů antibiotik. Při léčbě antibiotiky je třeba zařadit i probiotika, aby se vaše střevní mikroflóra rychleji zregenerovala.
Důležité je také během léčby ulehčit svému trávícímu traktu:
- Omezte kořeněná a těžká jídla.
- Omezte sladká jídla a preferujte zeleninu před ovocem.
- Vyhněte se konzumaci obilovin a pečiva.
- Omezte příjem červeného masa a uzenin.
- Samozřejmostí je vynechání alkoholu.