Lahodný jablečný koláč, po kterém se jen zapráší

Koláče s ovocem jsou velmi oblíbené. Mezi známou klasiku rozhodně patří také jablečný koláč, jehož příprava není nijak složitá. Právě naopak. Podívejte se, jak snadno připravit lahůdku nejenom ke kávě.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Jablečné koláče patří mezi nejoblíbenější dezerty, není proto divu, že pro jejich přípravu existuje nepřeberné množství receptů. Jablka jsou dostupná během celého roku, nejste tedy limitováni ročním obdobím, nejlevněji je ale nakoupíte na přelomu léta a podzimu.

Naše varianta koláče vychází z klasických ingrediencí a chutná po jablkách se skořicí. Recept je jednoduchý, ale efektivní. Uvidíte, že se na vašem stole dlouho neohřeje a budete ho péct znovu a znovu.

Nechte těsto odpočinout přes noc, aby se propojily všechny chutě

Těsto si připravte den předem, druhý den pak můžete rovnou začít péct, navíc se s odpočinutým těstem bude mnohem lépe pracovat.

Pro přípravu našeho báječného jablečného koláče budete potřebovat: 

  • 350 g mouky,
  • 250 g másla,
  • 2 žloutky,
  • 4 lžíce vody,
  • nastrouhaná jablka,
  • cukr podle chuti,
  • 1 čajovou lžičku skořice.
iZdroj fotografie: Pixabay.com
Dezerty s ovocem jsou velmi populární

Nejprve si připravte těsto. Je to jednoduché: smíchejte 350 g mouky s 250 g povoleného másla, přidejte 2 žloutky a 4 lžíce vody, těsto důkladně zpracujte, zabalte do potravinové fólie, aby neosychalo, a nechejte přes noc odpočívat v lednici.

iZdroj obrázku: Pixabay
Potřeba změklého másla do receptu? Jde to jednoduše

Druhý den si připravte náplň a můžete péct

Následujícího dne vyjměte těsto z lednice a vyválejte z něj dva stejně velké pláty. Potom oloupejte a nastrouhejte jablka, do kterých přidáte lžičku mleté skořice a cukr podle chuti. Zapněte troubu a nechte ji předehřát na 180 stupňů.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Domácí jablíčka budou chutnat nejlépe

Na vymazaný a vysypaný plech položte první plát, na který rovnoměrně rozmístíte připravenou jablečnou náplň. Na náplň položte druhý připravený plát, propíchejte ho vidličkou, aby se nenafukoval při pečení, a vložte plech do předehřáté trouby.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Stačí pár jablek a vznikne lahůdka

Pečte do zlatova, v závislosti na druhu trouby by to mělo trvat kolem 45 minut, propečení můžete vyzkoušet špejlí. Čerstvě upečený koláč ještě za tepla posypeme moučkovým cukrem a krájíme na kousky. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Zobrazit další články