Celá rodina chodí doma nahá. Syn takové chování považoval za normální, dokud mu nezpůsobilo problémy

Rodiče vedli děti k přijetí nahoty jako něčeho zcela běžného – všichni v rodině před sebou chodili nezahalení. O několik let později však mladý muž tvrdě narazil.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Životní zkušenost mladého muže, jenž si přál zůstat v anonymitě, poukazuje na rozdílné vnímání hranic společensky přijímané nahoty. Mladík vyrůstal v rodině, kde se rodiče před svými dětmi nikdy nezahalovali, a po domácnosti chodili „v rouše Evině a Adamově“. Postoj, který si muž k nahotě odnesl, jej však později postavil do nezáviděníhodné situace. Během dovolené s přáteli se pohyboval po společných prostorách zcela nahý. Jeho chování vyvolalo ostrou reakci.

Liberální výchova jej vyčleňuje ze společnosti

Mladík vyrůstal v rodině, která praktikovala velmi liberální způsob výchovy v oblasti nahoty a sexuality. Mužovi rodiče před ním a jeho sestrou neměli potřebu se jakkoliv zahalovat. Po domácnosti se pohybovali nazí a stejnému zvyku naučili i své děti. Těm nepřišlo ani v pozdějším věku nepatřičné, když jeden před druhým neskryli své genitálie. Podle mužových slov si tímto chováním pěstovali silné rodinné pouto.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nahota je v české společnosti přijímána spíše s despektem

Protože byl mladý muž již od útlého věku zvyklý svůj čas trávit zcela bez oblečení, považoval toto své chování za společenský standard. Ovšem když později vyrazil na dovolenou s přáteli, tvrdě narazil. Hned první den se všichni vydali vykoupat do moře. Poté, co se vrátili do apartmánu, se jeden po druhém vysprchovali. Jakmile přišla řada na tohoto mladého muže, osprchoval se, osušil se a z koupelny vyšel zcela nahý.

Jeho přátele to značně pohoršilo, ale on nechápal proč. Podle jeho slov se všichni znají dostatečně dlouho a nemusí se před sebou zahalovat. Kamarádi však k nahotě sdílí odlišný postoj, který mu dali jednoznačně najevo. Mužovo chování označili za zvrácené, nepatřičné a rovněž ho požádali, aby se před nimi zcela nahý již neukazoval. Mladík byl z této reakce konsternován a začal přemýšlet, zdali jsou lidé, s nimiž je na dovolené, skutečně jeho přáteli.

Rodiče by měli svým dětem vysvětlit, kde leží hranice

Většina z vás by pravděpodobně sympatizovala s mužovými přáteli. Menší procento se možná zastane mladého nudisty. Pravdou však je, alespoň podle psychologů, že jisté hranice nahoty by se měly obecně respektovat. A sice v duchu pravidla „svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda druhého“. Ačkoliv je stud sociálním konstruktem, je v naší společnosti hluboce zakořeněný a jeho „odstranění“ nelze vynucovat násilím.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Do určitého věku dítěte je nahota přirozenou a nezpochybňovanou součástí jeho života

V rámci české společnosti je nahota v rodině vnímána rozličně – od až puritánského přístupu k naprosto liberálnímu postoji. Podle psychologů je čistě na rodičích, jak se k ní postaví. Nicméně je důležité, aby rodiče své děti naučili rozlišovat, kdy je a kdy není přijatelná (na veřejnosti je odhalování genitálií kupříkladu naprosto neakceptovatelné). Děti samotné nahotu do čtyř let věku vůbec nevnímají – berou ji jako přirozenou součást svého bytí.

Stud přichází až kolem čtvrtého roku věku, poté je přirozeným důsledkem jejich mentálního vývoje, kdy děti dokáží lépe pochopit abstraktní pojmy a principy fungování společnosti. Psychologové říkají, že rodiče do zhruba čtyř let věku svých dětí nemusí nahotu příliš řešit. Ovšem později je vhodné, aby stanovili určité hranice. Pro zdravý sexuální vývoj dítěte je dle nich lepší, když je dítěti ponechaný v této oblasti prostor pro fantazii.

Jaký máte postoj k nahotě v rodině a ve společnosti?

Zdroj: DailyMail

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Zobrazit další články