Všimla si, že synovi chybí několik zubů. Z estetického problému se však vyklubala vzácná nemoc, která chlapci dává jen 10 let života

Každému zuby rostou jinak. To, že dítěti vaší známé začaly růst zuby už před dosažením jednoho roku, neznamená, že takto rychle začnou růst i tomu vašemu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Matka si všimla, že jejímu synovi chybí několik zubů. Myslela si, že je to pouze estetický problém, že na tom není nic nebezpečného. Malý chlapec si ale vyslechl opravdu děsivou diagnózu. Touto vzácnou nemocí totiž trpí pouze 120 lidí na celém světě. Takovou zprávu maminka chlapečka rozhodně nečekala.

Při této nemoci chybí několik zubů

Chlapečkovi lékaři diagnostikovali leukodystrofii, což je nemoc, která patří do skupiny onemocnění způsobených bílou hmotou v mozku. Jedním z aspektů této nemoci je hypodoncie. Mezi její příznaky může patřit absence některých mléčných, ale i stálých zubů. Obvykle chybí 2 nebo 3 zuby, ale může se stát, že někomu bude chybět zubů dokonce 7.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Georgia Hughes

Co trápilo chlapcovu matku

Chlapcova matka si všimla, že jejímu synovi chybí pár zubů. S tímto problémem se raději obrátila na svého rodinného lékaře. Ten musel malému Mylesovi udělat několik testů, které zjistily, že chlapec trpí extrémně vzácným onemocněním. Byla mu diagnostikována leukodystrofie. Toto onemocnění je ale tak vzácné a příznaky jsou tak neobvyklé, že je dost těžké na něj přijít.

Nevyléčitelné onemocnění

Mladá maminka říká, že chlapec zatím zvládá nemoc dobře. Byly u něj již provedeny dvě magnetické rezonance. Ve školce Myles vychází s ostatními velice dobře, protože miluje děti. Je vždy usměvavý a má dobrou náladu. Maminka doufá, že mluvení o nemoci jejího syna pomůže ostatním rodičům pochopit, že by takové problémy neměly být ignorovány.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Georgia Hughes

Možná se vám bude zdát, že tato nemoc není nijak vážná, že dítěti zkrátka chybí nějaké zuby. Jenže délka života dítěte se statickou leukodystrofií je deset let. Až Myles vyroste, bude potřebovat odbornou péči a pomoc. Matka chlapce vytvořila stránku, aby získala finanční prostředky na zaplacení jeho léčby.

Slyšeli jste už někdy o této nemoci, nebo je to pro vás novinka?

Zdroj: Mirror

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Jsem redaktorka s bohatými zkušenostmi a vášní pro žurnalistiku a lifestyle. Můj odborný přístup a kreativita přinášejí na web DamskyDenik.cz inspirativní články a hluboké náhledy na aktuální témata. Svým poutavým psaním oslovuji čtenáře a motivuji je k aktivnímu a smysluplnému životnímu stylu.

Zobrazit další články