Vepřové kotlety jsou populárním druhem masa, které nabízí i celou řadu různorodých úprav. Podívejte se na jednu z nejzajímavějších, která je založena na postupech ze známého polského receptu.
Vepřové kotlety jsou výborným a chutným pokrmem, kterým zasytíte celou rodinu a příbuzné. Ovšem i klasické kotlety se mohou časem zajíst a začnou být nudné, fádní, ohrané, nezajímavé. Proto vám přinášíme tento starý staročeský recept, který vám kotlety nejen oživí a zpestří, ale představí je vám v novém, jasnějším a zábavnějším světle a vy se do nich budete moci i s celou rodinou znova zamilovat.
Recept na vepřové kotlety
V tomto receptu je doporučeno kotlety nechat marinovat přes noc, ovšem pokud spěcháte, tak 3-4 hodiny by měly bohatě stačit. Nebojte se, i když to vše zní velmi složitě, tak vaše aktivní zapojení do receptu bude jen občasné a nejdéle trvá právě ono marinování.
Ingredience na marinádu
- 500 ml mléka
- 1 cibuli, střední velikost
- 2 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 3 zrna nového koření
- Sůl a pepř dle chuti
Vepřovou panenku kupujte raději u kvalitního řezníka, než li v supermarketu – její kvalita může ovlivnit výslednou chuť pokrmu. Tento recept je uzpůsobený pro 600 g vepřové panenky a měl by vyjít na čtyři porce, takže jakékoliv úpravy receptu či zvyšování kvantity porcí tomu přizpůsobte.
Postup receptu
Pro marinádu smíchejte mléko, nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, bobkové listy, a nové koření. Osolte a opepřete dle vlastní chuti a uvážení. Maso nakrájejte na čtyři plátky, dobře proklepejte paličkou, vložte do marinády a nechte marinovat přes noc s lednici.
Po vyjmutí masa z marinády jej pečlivě osušte papírovými utěrkami. Poté obalte ve standartním trojobalu – mouka, rozšlehaná vejce a strouhanka. Kotlety můžete klasicky usmažit v oleji na pánvi či ve fritéze, ovšem alternativou je zapéct kotlety v troubě, pokud vám mastná jídla nedělají dobře.
Kotlety můžete podávat s brambory, bramborovou kaší a okurkovým salátem, také s červenou řepou a zelím, mrkví a hráškem, nebo také zeleným salátem podle vašeho osobního receptu a výběru.
Kdy je servírovat
Takto připravené kotlety můžete servírovat při každé příležitosti, ať už je to všední večeře či oběd nebo nějaká slavností příležitost jako je oslava narozenin, výročí či jiné události, tímto receptem nemůžete vůbec, ale vůbec nic zkazit. Maso je na povrchu křehké a křupavé, ale uvnitř je jemné a vláčné, přímo se rozpouští na jazyku a vy i vaše rodina si tento recept jistě oblíbíte.