Zkoušíte všemožné diety a žádná nefunguje? Na vině jsou úplně jiné věci, stačí obelstít mozek

Pokud se vám již delší dobu nedaří snaha o hubnutí, mohou být na vině vaše (zejména stravovací) návyky. Zjistěte, které to jsou a jak je vhodně upravit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pravděpodobně víte, že určité množství tuku v těle, je správné. Pomáhá celkově chránit vaše tělo a klouby, a zároveň je zdrojem energie – dokonce i některých vitamínů. Ovšem máme-li ho v těle nadbytek, převažuje negativní vliv nad tím pozitivním. V takových případech často saháte po nejrůznějších dietách. Pokud se efekt hubnutí nedostavuje, je dost možné, že máte špatně nastavené stravovací návyky. Zjistěte, které z nich byste měli upravit a jak.

Hubnutí ovlivňují stravovací návyky

Statistiky hovoří neúprosně. Obezitou je ohroženo celých 18,5 % tuzemské populace, přičemž o něco hůře jsou na tom muži. V praxi to znamená, že na tento problém trpí každý pátý Čech. Pokud se i vy řadíte do této skupiny a přejete si zhubnout, nejspíše jste již vyzkoušeli celou řadu diet. Žádná z nich však nemůže fungovat, jestliže nebudete ochotni změnit své stravovací návyky a životní rytmus.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mezi základní chyby, které pravděpodobně děláte, patří vynechávání jednotlivých jídel, jejich příliš rychlá konzumace či dopřávání si potravy opravdu pozdě v noci. Ani jedno není správně. Přiměřené porce jídla ve stanovené časy mají svůj smysl – například když vynecháte snídani, připravíte se tím o zdroj energie na celé dopoledne. Navíc, jakmile si zvyknete pravidelně snídat, celkově se sníží vaše chuť na jídlo, sladké, a ještě eliminujete impulzivní přejídání.

Když snídáte, obědváte, večeříte, …, vždy si na tuto činnost vyhraďte dostatek času a snažte se jíst pomalu. Jen tak má váš mozek šanci zachytit signály, že už jste nasycení. a zamezit tak zbytečnému přejídání. Během jídla se nerozptylujte – chytré telefony, tablety, počítače, aj. jednoduše odložte stranou. Vyvarovat byste se měli rovněž pozdního stravování. Čím později jíte, tím méně času má vaše tělo na trávení, hubnutí a využití přijatých kalorií.

Obelstěte mozek a podpořte organismus

Abyste při snaze zhubnout dosáhli co nejlepších výsledků, zkuste obelstít vaši mysl. Vzpomeňte si na lidové rčení „jí se i očima“. Pokrmy servírujte na menším, a tudíž plnějším talíři, protože váš mozek vyhodnotí porci jako větší. Rovněž zapomeňte na různé dietní verze nápojů a jídel. Obsahují sladidla a sacharidy, které zvyšují množství břišního tuku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zamyslet byste se měli i nad bílým pečivem. To obsahuje rafinované obiloviny, které výrobními postupy ztratily většinu přirozeně se vyskytujících živin, ale také je vaše tělo stráví výrazně rychleji, což zvyšuje hladinu cukru v krvi a může vést k přibývání na váze. Do svého jídelníčku naopak zařaďte dostatek vlákniny a bílkovin (ovšem dejte pozor, abyste jich nekonzumovali příliš – v nadměrném množství tělu škodí).

Další faktory, které výrazně ovlivňují hubnutí

Efektivnímu průběhu diet zabraňují i faktory, které nesouvisí tolik se stravovacími návyky, jako spíš s životním rytmem. Jen pokud se vyvarujete nadměrnému stresu, nedostatku spánku, (ideálně) kouření a do svého běžného týdne zařadíte i sport, budete uspokojivě hubnout. Organismus, který trpí nedostatkem spánku, vyžaduje více cukru, což vede k přibírání. Optimální je proto spát 7 – 8 hodin denně s tím, že si stanovíte pevnou večerku.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zaměřit byste se měli rovněž na snížení množství stresu. Pokud jím trpíte dlouhodobě, do vašeho těla se vylučuje kortizol. Tento hormon úzce souvisí s vaším zdravotním stavem. Abyste jeho hladinu snížili, zkuste se zaměřit na svoji duševní hygienu. S hubnutím nepomůže ani kouření. Posledním, avšak stále důležitým bodem, je pravidelná fyzická aktivita. Pro začátek bohatě postačí, když začnete chodit na alespoň půlhodinové procházky.

Dokázali byste se kvůli vysněné postavě zříct některých svých návyků – jakých?

Zdroj: NourishWebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Zobrazit další články