Vepřové maso zná a jí téměř každý. Tento druh však není až tak zdravý, jak si celá řada lidí myslí. V některých případech může způsobit dokonce i problémy.
Vepřové maso patří mezi nejoblíbenější druhy masa ve velké části zemí na světě. Můžete si jej koupit jako syrové maso nebo také ve formě různě zpracovaných masných výrobků. Avšak jíst vepřové maso má bohužel určité zdravotní důsledky. Čemu můžeme čelit, když jíme kousek vepřového masa? Hodně záleží na tom, jak je maso připraveno.
Trichinella
Pod tímto tajemným jménem se nachází parazitická hlístice, která může napadnout různá zvířata, prasata nevyjímaje. Jíst syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso těchto jedinců s sebou nese riziko vzniku trichinózy. Pokud sníte kontaminované maso, které nebylo dobře uvařené, larvy Trichinelly postupují ze žaludku do krevního řečiště a odtud do svalů. Mohou způsobit:
- svalovou bolest,
- horečku,
- průjem,
- problémy se srdcem,
- křeče
- nebo dokonce smrt.
Virus hepatitidy E
Hepatitida E je onemocnění jater, které taktéž vzniká konzumací nedostatečně tepelně opracovaného či syrového masa. Mezi příznaky této choroby patří nechutenství, nevolnost, horečka, tmavá moč a žloutenka. U těhotných žen může tato choroba způsobit dokonce smrt plodu, proto obzvláště v těhotenství je potřeba dávat pozor na to, co jíte.
Rakovina
Existují obavy, že konzumace vepřového masa může vést až ke vzniku rakoviny. Toto riziko se týká především zpracované formy vepřového masa, které se konzervuje uzením, solením nebo jinými chemikáliemi. Ty dodávají do našeho těla karcinogeny, ze kterých vzniká rakovina. Proto je lepší výrobky z vepřového masa (například uzené maso nebo uzeniny, salámy atd.) omezit co nejvíce.
Srdeční choroby
Vzhledem k obsahu nasycených tuků ve vepřovém mase, dochází ke zvyšování „špatného“ cholesterolu. A to vede ke vzniku kardiovaskulárních chorob. Toto riziko je ještě vyšší u zpracovaného vepřového masa, jako jsou uzeniny nebo slanina, protože množství nasycených tuků v nich je ještě vyšší.