Chcete-li odměnit své chuťové buňky, pravděpodobně se vydáte na dovolenou do Itálie. Zdejší kuchyně je skutečně výjimečná a mnohé lokální pokrmy naprosto delikátní a nenapodobitelné.
Ano, spousta italských jídel se jen těžko napodobuje. Dobrou italskou pizzu však ve své restauraci můžete nabízet i vy. Stačí mít to správné vybavení.
Není pravda, že by se dobrá pizza musela péct v kamenné peci. Postačí i elektrické pece na pizzu, když jsou kvalitní. Důležitou roli totiž nehraje pec, nýbrž správné těsto a také vhodná obloha pizzy.
Správné těsto je základ
A jak takové dobré těsto připravit? Samozřejmě musíte mít dobrý recept. Správné nakynutí zajistí kynárna, s tou si nemusíte dělat starosti, zda těsto vzejde, či nikoliv. Pak je nutné ho pečlivě propracovat, s tím v profesionálních pizzeriích pomáhají hnětače.
S dobře připraveným těstem by se mělo snadno pracovat, pizza by z něj měla jít vytvořit bez větších problémů a mělo by se hezky nafouknout. Pravá italská pizza mívá častokrát ony nafouklé okraje.
Zapomeňte na nudnou margheritu
Pizza margherita je takovou klasikou, nicméně italské restaurace nabízí pestřejší výběr. Oblohy pizzy se samozřejmě liší dle regionů, neváhejte se inspirovat napříč celou Itálií. Například pro Sicílii jsou typické pizzy s pistáciovou pastou. Neváhejte zkombinovat třeba brambory, sýr a pistáciovou pastu. Jakkoliv to zní šíleně, výsledek je vynikající.
Troufáte-li si na velké experimenty, použijte na pizzu kvalitní prosciutto, sýr a med. Vynikající jsou bohatě zdobené pizzy jako capricciosa, na té byste našli mozzarellu, šunku, houby, rajčata a artyčok. Nebojte, s pomocí lopaty na pizzu se i s takto plnou pizzou bude snadno manipulovat.
A pokud nevíte, jaké pizzy zařadit do menu, prostě experimentujte. Nabízejte vždy jednu novou pizzu měsíce a podle toho, zda o ni bude zájem, ji zachovejte, nebo ne.